Docker Interview Questions and Answers

Interview Questions June 5, 2020 Leave your thoughts

Frequently Asking Interview Question and Answers

Here we have provided you with docker interview questions . You can recall whatever you have learned in docker through these questions. These questions will also help you to boost your confidence level.

Get Docker Training in Chennai from Experts. Call us @ +91 86087 00340 for a free demo session!

1.What is meant by Docker?

Answer : Docker is a tool that can package an application and its dependencies in a virtual container that can run on any Linux server. … Because Docker containers are lightweight, a single server or virtual machine can run several containers simultaneously.

2.What is Docker and why it is used?

Answer :Docker is a tool designed to make it easier to create, deploy, and run applications by using containers. Containers allow a developer to package up an application with all of the parts it needs, such as libraries and other dependencies, and ship it all out as one package.

3.What is Kubernetes and Docker?

Answer :Docker is a platform and tool for building, distributing, and running Docker containers. … Kubernetes is a container orchestration system for Docker containers that is more extensive than Docker Swarm and is meant to coordinate clusters of nodes at scale in production in an efficient manner.

4.When should I use Docker? When To Use Docker?

  1. Use Docker as version control system for your entire app’s operating system.
  2. Use Docker when you want to distribute/collaborate on your app’s operating system with a team.
  3. Use Docker to run your code on your laptop in the same environment as you have on your server (try the building tool)

5.What is docker in simple terms?

Answer :Terms definition. Docker is a tool designed to make it easier to create, deploy, and run applications by using containers. Containers allow a developer to package up an application with all of the parts it needs, such as libraries and other dependencies, and ship it all out as one package.

6.Why we should use Docker?

Answer :Docker enables you to rapidly deploy server environments in “containers.” … While Docker utilizes the virtualization technology in the Linux kernel, it does not create virtual machines (in fact, if you run Docker on MacOS or Windows, you’ll have to run it on a virtual machine).

7.What is the advantage of Docker?

Answer :One of the biggest advantages to a Docker-based architecture is actually standardization. Docker provides repeatable development, build, test, and production environments. Standardizing service infrastructure across the entire pipeline allows every team member to work on a production parity environment.

8.Why is Docker needed?

Answer : The Docker goal is to ease the creation, deploy and the delivery of an application using the so called Containers. … But, instead of creating a full operating system, a Docker Container has just the minimum set of operating system software needed for the application to run and rely on the host Linux Kernel itself.

9.Is Kubernetes better than Docker?

Answer:One isn’t an alternative to the other. Quite the contrary; Kubernetes can run without Docker and Docker can function without Kubernetes. But Kubernetes can (and does) benefit greatly from Docker and vice versa. Docker is a standalone software that can be installed on any computer to run containerized applications.

10.What is Docker and how it works?

Answer : Docker is a software platform designed to make it easier to create, deploy, and run applications by using containers. It allows developers to package up an application with all the parts it needs in a container, and then ship it out as one package.

11.What is the difference between Docker and Openshift?

Answer : The primary difference is that Docker as a project is focused on the runtime container only, whereas OpenShift (as a system) includes both the runtime container as well as the REST API, coordination, and web interfaces to deploy and manage individual containers. … A cartridge is roughly similar to a docker image.

12.What are the disadvantages of Docker?

Answer : Following are disadvantages associated with Docker: Containers don’t run at bare-metal speeds. Containers consume resources more efficiently than virtual machines. But containers are still subject to performance overhead due to overlay networking, interfacing between containers and the host system and so on.

13.What is the most popular use of Docker?

The most common technologies running in Docker are:

  1. NGINX: Docker is often used to deploy and run HTTP servers. …
  2. Redis: This popular key-value store has also been a regular feature atop the list of container images.
  3. Postgres: The open source relational database has been steadily increasing in popularity.

14.Should I use Docker for development?

Answer :Here’s a few of the reasons why you could/should use Docker for development. … The development environment is the exact same as the production environment. Meaning you can deploy and it will “just work”. If you’re having a hard time building something (by build, I mean compile), build it inside Docker.

15.Is Docker a VM?

Answer :In a virtual machine, valuable resources are emulated for the guest OS and hypervisor, which makes it possible to run many instances of one or more operating systems in parallel on a single machine (or host). … On the other hand Docker containers are executed with the Docker engine rather than the hypervisor.

16.What is Docker and why is it so popular?

Answer :In conclusion, Docker is popular because it has revolutionized development. Docker, and the containers it makes possible, has revolutionized the software industry and in five short years their popularity as a tool and platform has skyrocketed. The main reason is that containers create vast economies of scale.

17.How do I download Docker?

  1. Install and run Docker for Mac
  2. Double-click Docker.dmg to open the installer, then drag Moby the whale to the Applications folder.
  3. Double-click Docker.app in the Applications folder to start Docker. …
  4. Click the whale ( ) to get Preferences and other options.
  5. Select About Docker to verify that you have the latest version.

18.Do we need Docker?

Answer : Docker shines compared to virtual machines when it comes to performance because containers share the host kernel and do not emulate a full operating system. However, Docker does impose performance costs. … If you need to get the best possible performance out of your server, you may want to avoid Docker.

19.What can you do with Docker?

Answer :Here are just some of the use cases that provide a consistent environment at low overhead with the enabling technology of Docker.

  1. Simplifying Configuration. …
  2. Code Pipeline Management. …
  3. Developer Productivity. …
  4. App Isolation. …
  5. Server Consolidation. …
  6. Debugging Capabilities. …
  7. Multi-tenancy.

20.What are Docker images?

Answer :A Docker image is a file, comprised of multiple layers, used to execute code in a Docker container. An image is essentially built from the instructions for a complete and executable version of an application, which relies on the host OS kernel.

21.Is Docker a Microservice?

Answer :Docker Benefits for Microservices. … Docker, as a containerization tool, is often compared to virtual machines. Virtual machines (VMs) were introduced to optimize the use of computing resources. You can run several VMs on a single server and deploy each application instance on a separate virtual machine.

22.How much does Docker cost?

Answer :If you want to run Docker in production, however, the company encourages users to sign up for a subscription package for an enterprise version of the platform. Docker offers three enterprise editions of its software. Pricing starts at $750 per node per year.

23.What is docker in AWS?

Answer :Docker is a software platform that allows you to build, test, and deploy applications quickly. … Running Docker on AWS provides developers and admins a highly reliable, low-cost way to build, ship, and run distributed applications at any scale.

24.Can Docker run on Windows?

Answer :Because the Docker Engine daemon uses Linux-specific kernel features, you can’t run Docker Engine natively on Windows. Instead, you must use the Docker Machine command, docker-machine , to create and attach to a small Linux VM on your machine. This VM hosts Docker Engine for you on your Windows system.

25.Is Kubernetes free?

Answer :So, is Kubernetes free? Pure open source Kubernetes is free and can be downloaded from its repository on GitHub. Administrators must build and deploy the Kubernetes release to a local system or cluster or to a system or cluster in a public cloud, such as AWS, Google Cloud Platform (GCP) or Microsoft Azure.

Hope you find these Docker interview questions useful. Go through them carefully; they not only help in revisiting what you have learned but also will help you to face the interview with confidence.

Tags:devops,devops docker,devops tools,docker

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *